30 Nisan 2024 Salı

Dünyanın bir ucundaki Türk adası! Grand Turk



Dünyanın bir ucundaki Türk adası!


Her şey denizci Kemal-i Hasan’ın keşfinden sonra başladı... Atlas Okyanusu’nda ‘Türk’ adı taşıyan bir ülkenin var olduğunu biliyor muydunuz? 
Burası Grand Turk adası... Yalnız bu cennet adanın ne geçmişte ne günümüzde Türklerle veya Türkiye ile bir ilgisi var... Peki neden burası ‘Türk Adası’ olarak anılıyor? Sadece Grand Turk değil, dünyanın bir ucunda Türk adası olarak bilenen bir başka ada daha var! İşte detaylar...

Atlas Okyanusu’nda ‘Türk’ adı taşıyan bir ülkenin var olduğunu biliyor muydunuz? Grand Turk Adası, Turks ve Caicos Adaları başkenti Cockburn Town'ın üzerinde bulunan bir ada.

38 adadan oluşan ülkenin başkenti ise Grand Turk (Büyük Türk)’dür. Ada, Turks ve Caicos Adaları dahilinde Birleşik Krallık'a bağlı.

18 kilometrekarelik alanıyla Turks Adalarındaki (Caicos dahil değil) en büyük adadır. Bölgenin tarihî, kültürel, finansal ve yönetimsel merkezi konumundaki ada JAGS McCartney Uluslararası Havalimanını da barındırmakta.

Ada dev transatlantiklerin Karayipler’den düzenlenen turlar sırasında sıkça uğradığı bir yer değildir. Grand Turk turizm yolu ile dünyaya daha yeni yeni açılmakta... Bazı gemiler Doğu Karayip gezilerine bu adayı dâhil etmeye başlamış. Ada'da eski bir deniz feneri ile 19’uncu yüzyıldan kalma bir hapishane var.

Neden Türk?
Adını şekli Türk fesine benzeyen Melocactus adlı kaktüsten aldığı söylenmekte… Ancak daha sonra bunun doğru olmadığı adaya Türk adının verilirken daha Türklerin fes giymediği ortaya çıkmış.

Yapılan son araştırmalara göre adanın keşfinin denizci bir Türk olan Kemal-i Hasan tarafından yapıldığı ancak daha sonra burada koloni kuran İngilizlerin kâşifin isminin ne olduğunu bilmeyip yalnızca milliyetini bildiği için adaların adını Türk adaları koyduğu düşünülüyor.
__________________

Bir başka Türk adası daha! Burada hâkimiyet sadece Türklerde: Koh Rong Adası
Kamboçya'nın güneyinde, beyaz kumları ve turkuaz deniziyle büyüleyen ama hâlâ ilkel şartlarda yaşam koşullarının da olduğu bir ada Koh Rong. Burayı özel kılansa resmen Türk hâkimiyeti altında olması…

Adada ana karadan aldığınız biletten tutun, bindiğiniz bota, eğlendiğiniz bara ve kaldığınız otele kadar neredeyse her şey Türklere ait.

Yaklaşık yedi-sekiz yıl önce bu adayı keşfeden bir Türk ve Alman, ilk yerleşim yerini yapıyor ve sonra da olanlar oluyor. Türk nüfusunun bir hayli fazla olması Koh Rong Adası'nın ‘Türk adası’ olarak anılmasını sağlıyor.

Kamboçya'nın güneybatısında yer alan Koh Rong, ülkenin en büyük ikinci adası olma özelliğine sahip. Koh Rong Adası'na gitmek için öncelikle Türkiye’den direkt seferler bulunuyor.

Phnom Penh şehrine geliyorsunuz. Daha sonra körfezde bulunan Sihanoukville kentine gidip oradan da SpeedFerry adı verilen botlarla Koh Rong'a ulaşılıyor.

Türk nüfusu oldukça fazla
Türkiye'den 7 bin 900 kilometre uzaklıkta olan Koh Rong'da Türk nüfusu oldukça fazla. Türklerin, adanın kurulmasında da büyük payları var. Bu adada işletmelerin bir kısmı Türklere ait, bir kısmında da Türkler çalışıyor. Başka bir deyişle Kamboçya’nın Türk adası… Koh Rong'un elektriğiyle, internetiyle, ada ulaşımıyla da Türkler ilgileniyor.

Lahmacundan menemene Türk mutfağı
Tabii adada Türkler yaşayınca Koh Rong'a Türk mutfağı da girmiş. Lahmacundan menemene, baklavadan sütlaca derken Türk mutfağı adada yer edinmiş durumda.

Yaşam çok ucuz
Kamboçya'nın Türk adasında yaşam oldukça ucuz, günde 10 dolar gibi cüzi bir rakamla karnınızı doyurabilirsiniz. Ayrıca adada birçok aktivite yapılıyor. Su altına dalmak, adaları gezmek, adadaki kulüplerde eğlenmek…





Hiç yorum yok: